Forbrukslån er lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet betyr at bankene gir deg lån uten at du trenger å stille noe som helst som sikkerhet. Dette er ganske misvisende. Når vi blir fortalt at vi ikke trenger å legge frem sikkerhet høres dette ganske fint ut. Bankene sier at de må ta seg litt bedre betalt fordi de ikke har noe form for sikkerhet i lånet de gir deg. Dette er feil. Alle banker tar sikkerhet i deg som person. Det de tar seg betalt for er at du ikke kan betale like fort som annen sikkerhet. Har banken for eksempel sikkerhet i huset ditt kan banken selge huset etter at de har gått igjennom en prosess slik at de får inn pengene de vil ha. Når banken ikke har sikkerhet i et objekt, men i deg som person, kan de ikke selge deg, men er avhengig av at du begynner å tjene ordentlige penger til å betale for deg.

Personlig sikkerhet

Når du tar opp et billig forbrukslån slipper du å legge noe sikkerhet, annet enn deg selv, i lånet. Det vil si at du ikke trenger å bekymre deg for mer lån på huset, motorsykkelen, bobilen, eller på andre måter flere kostnader på andre ting du eier. Du har alt på et sted, hele lånet er forbrukslånet. Det gjør det lett å holde oversikten og raskere å få lånet. Når du får et huslån må man sette en verdi på huset. Når du får et forbrukslån setter man heller en verdi på deg som person, hvor raskt og enkelt kan du som person betale tilbake lånet. Skulle det gå galt er banken interessert i hvor raskt og at du faktisk kan fortsette byrden.

Går det galt faller hammeren på deg som person. Da må du hoste opp pengene. Klarer du ikke å betale på lånet hver måned vil banken starte en inkassosak mot deg. Det betyr at de først sender deg purringer og ringer deg veldig ofte. Betaler du ikke purringer eller tar telefonen, sender de deg over til et selskap som krever inn pengene for dem. Banken slutter da og ringe. De slutter også å sende purringer.

Inkassoselskap

Etter måneder med ubetalte regninger til banken som har utstedt forbrukslånet til deg stoppe. Inkassoselskapet tar over. De er ganske tøffe. Inkassoselskap venter ikke i det hele tatt. De kjører etter satt prosedyrer. Jo mer tid du bruker på inkassoselskap jo dyrere blir det. Det koster penger for hver uke som går, og inkassoselskapet legger på mer og mer i gebyr for hver uke som går. Hvis du fortsatt ikke betaler tar inkassoselskapet deg til personlig inndrivelse. Det betyr at de kan gå så langt som å kreve din arbeidsgiver for all din lønn minus et beløp som du kan med lov kreve at du skal sitte igjen med hver måned. Du må selvfølgelig sitte igjen med noe for å klare å overleve. Dette beløpet er minimalt.