Lån

Lån hjelper oss til å komme i en posisjon som vi ønsker å være samtidig som vi betaler for å være der. Tenk deg at du leter etter et sted å bo. Du har valget mellom å eie eller å leie. Begge deler koster penger. Når du leier så er det et beløp per måned, mens når du eier så er det et beløp ut per måned samt at de alltid kommer noen ekstra kostnader. Det koster altså mer å bo enn å leie, men samtidig så betaler du i hvert fall på ditt egent lån sammenlignet med når du leier, hvor du betaler på lånet til noen andre. Selv om likviditetsmessig koster mer å eie, så vil du opparbeide deg en formue i din egen bolig når du eier. Kjøp av hus ses derfor på som en persons største investering i løpet av sitt liv.

Samblas lån kommer i forskjellige varianter. Sambla tilbyr lån innenfor flere lånetyper. Det er lån for å kjøpe bil, lån for å refinansiere og lån til forbruk. Billånet er et klassisk billån hvor du søker på et lån med maksimum 500.000 kroner som lånebeløp. Inntrykket man får når man leser om Samblas billån er at de egentlig tilbyr et forbrukslån, men fokuserer på biler. Det sies ikke noe om at banken tar pant i bilen som er det vanlige. Det er viktig at man spør om dette eller sjekker om man banken tar pant. Tar banken pant så er det viktig at man sjekker renten. Pant er sett på som en veldig sterk sikkerhet. Tar banken pant i bilen så er det viktig at du får en lav rente. Da holder det ikke å gi deg 7,5% eller andre høye renter.

Forbrukslån

Forbrukslån er lånet for deg som ønsker fleksibilitet i hverdagen. Det er ikke lett å få fleksibilitet når det gjelder. Det gjelder å ha så mye fleksibilitet som mulig. Når vi snakker om fleksibilitet er det likviditet vi tenker på. Du kan godt betale på lån så lenge du har mer penger som kommer inn per måned enn penger som går ut. Du må derfor passe på at lånet du får tilbud om gir deg nok penger til å fortsatt kunne spare eller på andre måter få nok penger til å betale ned lånet raskere, om det skulle være ønskelig.

Hva brukes forbrukslån på?

Forbrukslån er populært fordi det kan brukes på hva låntakeren vil og ikke hva banken krever at du bruker pengene på. På denne måten er det du som kan velge bruksområdet. Dette skaper stor kreativitet. Mange bruker lånet å refinansiere gammel gjeld slik at de sparer litt penger på det. Andre bruker penger på ferie, kos og annet moro. En stor andel bruker også forbrukslån på oppussing. Oppussing er en fin måte å øke velværen, men samtidig øke verdien på huset til et nivå som styrker din formue.